Greenkeepers

12 maanden per jaar onderhoud

Voor het greenkeepers-team is het een genot om op de Domburgsche te werken. 'Een unieke linksbaan, met zand als ondergrond,' zegt hoofdgreenkeeper Arjen Bosschaart. 'Het grote verschil met andere banen is de natuurlijke ligging: de fairways liggen als het ware in een kom en zijn niet - zoals elders - bovenop de baan geplakt.' Grootste problemen - of liever gezegd, uitdagingen - van de Domburgsche zijn de droogte en het voorkomen van schimmels en andere ziektes. Om ziektes te bestrijden en in toom te houden worden vooral cultuurtechnische maatregelen genomen. Ook werkt een uitgekiend bemestingsprogramma mee om ziektes zoveel mogelijk te voorkomen. Mocht het toch misgaan dan zijn er, in ieder geval voorlopig tot 2017, beperkt chemische gewasbeschermingsmiddelen in de handel om aan de noodrem te trekken. Hierbij, en ook bij het onderhoud en de aanschaf van machines, wordt steeds het duurzaamheidsaspect in de gaten gehouden.

Geduld

De werkzaamheden van de greenkeepers zijn als volgt over de seizoenen verspreid: in het voorjaar, vanaf half februari, wordt de baan belucht, bemest en op andere manieren klaar gemaakt voor het zomerseizoen. Dan is het vooral een kwestie van maaien en 'esthetisch' onderhoud van de baan. In het naseizoen, vanaf eind september, is het tijd om te beluchten en reparatiewerkzaamheden uit te voeren. In de winter vinden voornamelijk binnenwerkzaamheden plaats, zoals het onderhoud van machines. Bij werkbaar weer zijn de greenkeepers ook vaak buiten te vinden voor het onderhoud van paden en het renoveren van tees en andere werken. Het wordt al elders op de website vermeld, maar Arjen Bosschaart benadrukt nog eens het feit, dat spelers - zowel leden als gastspelers - ook zelf het nodige kunnen doen aan het onderhoud van de baan. 'Het is maar een kleine moeite, en toch helpt het zoveel: loop niet tussen bunker en green met een trolley, repareer pitchmarks, hark bunkers aan, leg divots terug: simpele dingen waar iedereen profijt van heeft.' Vergeet niet dat de greenkeepers altijd voorrang hebben. Zij zullen u altijd doorlaten waar dat mogelijk is. Heb geduld met ze; zij hebben het zeker met u.

Het greenkeepers-team wordt gevormd door:

  • Arjen Bosschaart (hoofdgreenkeeper)
  • Jos van Oosten (greenkeeper)
  • en een wisselend aantal ingeleende greenkeepers

Het greenkeepersteam is bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.